За вело-шествието в памет на Криси...

Защо организираме всяка година велошествие в памет на Криси? Като дори не я познавахме лично, а само имаме общи приятели. Отговорът е, защото всяка година две седмици преди датата на която тя си отиде, започваме да мислим за нея, да скърбим и тъгуваме. Започваме да мислим за това в какъв нелеп и абсурден свят живеем в България, където един млад и деен, занимаващ се със смислени неща като "Младежка Банка Перник", и определено един човек с бъдеще, бе убит на пътя точно от тези сред нас без бъдеще, поредните безделници имащи за върховно щастие това да се натровят най-безцелно с алкохол и след това да летят със "самоУетО из градО"! (самоует: думичка за превозно средство в Перник с марката Голф).

Резултат с изображение за Кристина Даниелова Перник

 

И когато общинари се хвалят, че благодарение на тях я имало тази велоалея, като да са извадили пари от собствените си джобове и да са я платили, то ние ще кажем, че благодарение на Криси я има тази велоалея! Защото Криси ни даваше сила да продължим да се борим и да не се отказваме в битките си с местната власт за велоалея в Перник! Не искаме един млад и достоен човешки живот да си е отишъл напразно! Нека тази велоалея да е велоалеята на Криси! 

Елате в сряда на 26-ти да почетем паметта на Криси! Велошествието стартира от центъра на квартал Църква в 18:00 - 18:10 часа! 

Перник се превръща в Копенхаген на Балканите!

22 09 01 9Твърденията на някои скептици, че тази крива, измъчена и строяща се толкова много години, че чак и на строителите им писна да я строят, наша пернишка велоалея, ще бъде първа и последна за Перник в следващите 20-40 години, се оказаха разбити на пух и прах! Кметът на Перник - Вяра Церовска, обяви публично, че тепърва ще се изгражда велосипедна инфраструктура в Перник и то качествена, а не като досегашната с растящи тревички през асфалта! Община Перник си е заложила като фикс идея в следващите 10 години Перник да се превърне в Копенхаген на Балканите, а ние от "Колоездене Перник" потвърждаваме, че имаме в града този капацитет от колоездачи, само вело-инфраструктура ни трябва! Ето какви са и плановете на общината:


cykler kasper thyge• До 2018-та година велоалея до края на квартал Църква!

• До 2019-та година велоалея до село Кладница и хижа Селимица, през Стара Църква и Делта хил! - Зам.кметът Владислав Караилиев е заявил, че ще си ходи на работа до сградата на общината с колело!
• До 2020-та година велоалея до кварталите Клепало, Байкушева Махала и жк. Проучване!
• До 2021-ва година велоалея до кварталите Каменица, Ралица, Могиличе!

И сега най-интересното. На среща в кладнишката кръчма между Вяра Церовска, Владислав Караилиев, Слави Трифонов и Бойко Борисов, е хрумнала идеята именно на Борисов да се построи велоалея от Перник до Банкя и София, през стария път за Бучино. Велоалеята ще бъде с дължина 20 километра и ще носи неслучайно името "Бойко Борисов"! Тя трябва да се изгради до 2025-та година и ще е съвместно финансирана от три града: Банкя, Перник и София! 2017 04 01 09 05 07 Create new route Bikemap Your bike routes

И сега е моментът в който трябва да напиша честит първи април - ден на шегата! Всичко в тази статия е измислица и плод на моето въображение!

Усмихвайте се, защото не се знае знае ли се,
Владислав Стоилов! :> 

 

 

ШОК! ОЖАС! Първата в света Еко-Био-Вело-Алея! Само в Перник!

Дръж си здраво гащите да не паднат, драги читателю, защото си на път да видиш нещо изумително! Нещо нереално и космическо!

Холандците мъфини с джойнт да ядат, първата в света Еко-Био-Вело-Алея е изградена не къде да е, а в легендарния град Перник! И понеже сме сигурни, че вече трепериш от вълнение да видиш доказателството, оставяме те да разгледаш снимките! 


специално селектирана пернишка трева, която е 20 пъти по-жилава и корава от обикновената, нежна тревичка! 

PANO 8 Optimized

Прочети още: ШОК! ОЖАС! Първата в света Еко-Био-Вело-Алея! Само в Перник!

Меморандум за сътрудничество с ИАГ

IAGm logo 0
Днес в Министерството на Земеделието се сключи меморандум за сътрудничество между Изпълнителна Агенция по Горите(ИАГ) и 12 велоклуба в България, ориентирани към планинското колоездене, между които и велоклуб "Колоездене Перник" в мое лице. Основното нещо, което и много ме радва е, че вече колоездачите можем да създаваме туристически маршрути и да ги поддържаме. Можем и просто да поддържаме стари и забравени пътеки. Също така ще участваме и активно в опазването на нашата природа, чрез създаване на тясна връзка с местните горски стопанства, като ние ще бъдем техните очи на терен. В меморандума пише още:
"Ние, горепосочените Изпълнителна агенция по горите и велосипедни организации, заявяваме:
Планинското колоездене е екологична форма на туризъм с природосъобразен характер, близък до този на пешеходния туризъм. В това си качество той е обществено полезна дейност с голям потенциал за развитие и заслужава подобаващо третиране в законодателството, разграничаващо го от правилата, валидни за придвижване в горите с пътни превозни средства и моторни превозни средства от общ характер.
С цел максимално опазване на горските територии и облекчаване на достъпа на велотуристите до горите, както и за постигане на необходимата синхронизация на правилата, засягащи планинското колоездене с настоящата и бъдеща нормативна уредба, подписалите този меморандум поемат следните ангажименти:
1. Велосипедните организации по планинско колоездене се ангажират:
• Да сътрудничат на властите във всички форми на опазване на природата в горските територии и да подават своевременно сигнали за всички забелязани нарушения в българските гори;
• Да работят активно за повишаване на екологичната култура на планинските колоездачи;
• Да осигурят легитимни представители на всички формални и неформални срещи с ИАГ и държавните институции, на които са поканени и на които се коментират проблеми, касаещи управляването и опазването на горите или планинското колоездене;
• Да предоставят данни за велосипедните организации и информация в подходящ вид за маршрутите, които се използват при осъществяване на обществени или спортни мероприятия в горските територии;
• Да организират и извършват според възможностите си мероприятия за почистване и поддържане на определените веломаршрути. При необходимост от премахване на дървета, създаващи опасност за функционирането на определеното трасе или застрашаващи живота и здравето на хората да предприемат своевременни мерки за премахването им, съгласно съществуващата нормативна уредба.
• Да поставят и поддържат според възможностите си съответните маркировки и указателни табели спомагащи провеждането на обществени или спортни мероприятия в горските територии;
• При създаване на конфликт по отношение на определените веломаршрути с представители на други заинтересовани страни в рамките на горските територии, да подават своевременно сигнали до компетентните органи.
2. Изпълнителна агенция по горите да си сътрудничи с представителите на велосипедните организации в следните направления:
• Да уведомява своевременно велосипедните организации за всички предложения на изпълнителната власт за промени в закони или подзаконови нормативни актове, касаещи планинското колоездене;
• Да кани представители на велосипедните организации при обсъждане на текстовете в законодателството, които имат отношение към регламентирането на ползването на горските и други територии, в които се практикува планинско колоездене.
• Да изисква от планинските колоездачи отговорно отношение към спазването на законодателството, свързано с опазването на горите и горските територии;
• Да осигури адекватна и своевременна реакция при подаване на сигнали от страна на планинските колоездачи, свързани с бракониерството, незаконна сеч, пожари и всякакви нарушения на законодателството, свързано с управлението, стопанисването и опазването на горите, чрез извършване на проверки по подадени писмени сигнали, посредством телефон 112 и "Платформа за запазване на българската гора" (npo.iag.bg);
• Да съдейства при определянето и обособяването на веломаршрути в горските територии."

автор: Владислав Стоилов

Господарите на ефира и пернишката, епична велоалея!

За много години, колоездачи! Пожелавам ви една година изпълнена със сбъдване на вашите цели една по една, точно както покоряваме високите върхове и планини, и далечните села и градове, с упорство, целенасоченост, тренировки, и най-важното: удоволствие от самото пътуване!

Мисля, че назря моментът, да ви споделя, че през последния месец от миналата година, "Господари на ефира" се свързаха с мен относно мое видео в Youtube за гранита от площада ни, където го снимам как е изхвърлен, като боклук край Мошино. Убедих ги да направят допълнителна тема и за епичната пернишка велоалея, от която за две години бяха изградени със дЗверски мъки едни 700 метра, които ще се саморазпаднат, още преди тя да бъде завършена цялата.

И така, с господарите на ефира отидохме на гости на новата-стара власт. Срещнахме по път и собственика на фирмата "изграждаща" велоалеята - Добри Владимиров от ДЛВ, който ни каза, че ако искам по-добро качество велоалея, да съм създал собствена строителна фирма и да кандидатствам. Същите думи бяха повторение горе в кметската стая и от зам.кмета за втори пореден мандат - Владислав Караилиев. Който иска да ми се обижда, но тези думи оставиха едно чувство в мен, че разговарям с престъпници, с мафия, а не с интелигентни хора, управници, които милеят за благото на града и добруването на народа. Все пак взехме обещание и господарите ще сложат печат "ОБЕЩАНО!", че до края на лятото на 2016-та ще бъде завършена най-накрая велоалеята в Перник. Опитах се срокът да бъде до края на пролетта, има предостатъчно време това да се случи, но ми бяха хвърлени старите залагалки, че си има чисто административни процедури, които забавят процеса. Явно за н-ти път общинският съвет трябва да гласува дали ще има велоалея в Перник и всички процедури ще минат отначало, по стар пернишки обичай!

Репортажът на "Господари на Ефира" ще го очакваме към края на януари. Не останах доволен от срещата с общината, но тя беше важна, защото започнахме натиска още в началото на мандата на новия кмет и то по прекрасен начин, с микрофон и камера с логото на "Господари на ефира" пред лицето. Дали ще бъде завършена през края на лятото велоалеята? Има някаква малка вероятност, но и да стане това, то качеството ще бъде умопомрачително, защото нито фирмата строител, нито Община Перник изглежда имат интереса да се гради качествено. А това не е в наш интерес на гражданите на този град на проекти за бързо забогатяване.

И за да не ме приеме общината, като крайният критик, който нищо по-различно не го интересува от критиката, искам да похваля партия Герб, че в миналия си мандат от половин година(+-), като изключим безбройните цигано-подобни лъжи(изречени с усмивка) на избраното от тях лице за кмет - Иван Иванов, те дадоха знак, че искат сериозно да се отнесат към изграждането на велоалеята, тъй като изхвърлиха стария проект, който действително за нищо не ставаше и платиха на частна фирма да направи нов, истински проект. Също така с Герб имахме много по-голяма комуникативност, отколкото с по-предишната власт, с която среща да направиш, беше, като с царя да поискаш да се видиш. Денислав Захариев пък заслужава похвала, задето е сигурно единственият човек в общината, който знае как да се държи пред гражданите.

За финал искам да напомня, че велоалеята не е глезотийка или прищявка, а важна част от пътя, която на запад отдавна се е утвърдила, и която ще облекчава трафика, ще спасява животи и ще прави гражданите на Перник по-здрави! Със сигурност една добре изградена велоалея ще вдигне качеството на живот в Перник!

Поздрави,
Владислав Стоилов

 

Интервю на велоклуб "Колоездене Перник" със заместник кмета на Перник г-н Владислав Караилиев

Интервюто е водено от Владислав Стоилов от велоклуб "Колоездене Перник".

Привет, г-н Караилиев! Като заместник кмет в чийто ресор влиза проекта за велоалеята, бих желал да Ви задам няколко въпроса, които силно касаят желаещите да има подобна инфраструктура в нашия град.

- Може ли в настоящия момент Община Перник да създаде една качествена, безопасна и добре изградена велоалея?

- IMG 2611Разбира се, че искаме Перник да бъде  привлекателно място  и за любителите на велосипедите.Много жители на града се придвижват между отделните квартали на две колела, като за някой от тях това е начина да стигнат до работното място. Ние сме длъжни да  осигурим по-висока безопасност и удобства на тези хора. Затова и желанието ни е велоалеята да е една от най-новите и  хубави придобивки за града. Имайки предвид сегашната градоустройствена ситуация, степента на застрояване и сложната структура на  Перник,  смятам че велоалеята ще преминава по възможно най-благоприятния и безопасен начин.

- Предвидена ли е план-схема на велосипедна мрежа за новия ОУП на град Перник?

- Велоалеята е част от транспортната мрежа и ще направим всичко необходимо за да стимулираме използването й . Но всичко трябва да става стъпка по стъпка, ако искаме качество трябва да има и прецизност във всяко едно действие. Ще направим така ,че да разширим  маршрутите  на велосипедистите,  улесняващи достъпа до различни точки на града и ако това стане  тогава ще говорим за  велосипедна мрежа.

- Кога според Вас ще бъде завършена започнатата велоалея и ще могат да се придвижват свободно и безопасно велосипедисти по нея?

Прочети още: Интервю на велоклуб "Колоездене Перник" със заместник кмета на Перник г-н Владислав Караилиев

Кметът на Перник Иван Иванов лъже на поразия!

  Миналата седмица кметът на Перник Иван Иванов и представител на ПП ГЕРБ обяви публично в доста медии, че активно започва да се работи по велоалеята от понеделник(днес). Това не стана! Нямаше нито един работник! Нямаше и сантим свършена работа! Изключително грозно е, когато човек на такъв висок пост, лъже като малко цигане! Нас, младите и колоездачи, които се борим вече трета година за тази велоалея, това поведение безмерно ни обижда, отвращава и унищожава всякакво доверие в нас към името Държава. Приканваме г-н кмета към искреност и честност! Когато не е сигурен, че може да спази дадено нещо, да не обещава! Щяхме да сме повече толерантни към кмета, ако това му беше първата лъжа, но уви не е, или пък ако не протестирахме за една, проста и лесна за изграждане велоалея вече три години.

Прочети още: Кметът на Перник Иван Иванов лъже на поразия!