Всички искаме спокоен и сигурен живот, нали? Е, Община Перник смята друго! Мисли, че ни е скучно и искаме разнообразие, искаме опасности, приключения! Мисли още и че болниците ни са празни, а аптеките пред фалит! Затова Община Перник е на път да създаде една "велоалея", която ще оправи това. Ще донесе невиждана доза адреналин, доволно количество болки и травми на пешеходци и колоездачи от град Перник. Как ли? Ами мили пешеходци, вие ще трябва да оцелявате от летящи велосипедисти и твърди велосипедни рамки, защото вашите тротоари стават "велоалея"! А Вие, клети колоездачи, дето толко протестирахте дни наред, за да може единствено да се придвижвате безопасно в града си, дето и един детски живот дадохте, сега ще трябва да овладявате нов спорт: прескачане на пешеходец! И когато и тази игра ни омръзне, Община Перник ще пусне и мотори по тротоарите, за по-забавно! Да станат 2, превозните средства! Не искам да си представям какво ще стане ако и това ни омръзне! Сигурно ще се създаде колизеум и ще се борят вътре перничанин и лъв!

 Ала, НЕ! Благодаря Община Перник! Благодаря, че ни имате за такива приключенци и силни хора, но аз (а и предполагам много други колеги колоездачи) отказвам да карам велосипеда си по тротоарите, рискувайки здравето и живота на пешеходци, майки с колички, деца, а и моето лично! 

 

Повече информация за любознателните: "велоалеята" започва от пазара в кв.Изток и отива до площад Кракра в Перник.  Метър и половина е широка(има едно изключение в кв.Изток, където е 2 м.). През цялото време е 2в1 - и велоалея, и пешеходна алея, като нищо не я дели на две части - то и как да разделиш метър и половина?! Предимно е от асфалт, на места има и бетонни плочки(тротоарни), а като влезе в Перник се качва по тротоарите. Липсва осветление. Отстрани ще има високи бордюри. 

 

Благодаря на г-жа Мариела Чолева - главният архитект на Перник, затова че така прекрасно-невъзпитано се държа с нас - групата граждани която я посети в приемния й ден в общината в сряда! Благодаря й, и за това, че така мило не желаеше да ни отговаря на въпросите!  ^__^

 

 автор: Владислав Стоилов

 

карта: https://goo.gl/maps/gNgwA

Ето как ще изглежда "велоалеята":

BikeLanePernik2