2dnes

 Днес се състоя срещата между най-дейните велосипедисти в Перник и новия кмет на града, г-н Иван Иванов. Нашата делегация беше от седем човека, общо взето едни от най-активните веломани в града за последните две години. Отидохме с едно ясно искане, не ни интересуваха кризи, не ни интересуваха фалити, то България е толкова фалирала, че няма на къде вече. Интересуваше ни единствено най-скорошното изграждане на велоалеята в Перник и сме готови да се борим за това докато не го видим с очите си напълно осъществено, защото вече ни писна да чакаме. Г-н Иванов обаче ни изненада, като се оказа един доста разбран и възпитан кмет. Сам ни обясни защо колоездачите са в опасност на пътя сред автомобилите, заради феномена на сляпото петно в окото, защо сме по-трудни за забелязване на пътя, тъй като сме най-малки, и веднага побърза да допълни, за да не си помислим нещо друго - "в сравнение с огромните камиони!". Неща, които ние като колоездачи, щем, не щем, ги знаем много добре, но до сега не ни се беше случвало някой управник в Община Перник да ни влиза толкова добре в положението. Дори ни се разказа, защо възрастните хора прибягват към велосипеда, защото е невероятно полезен за двигателната система. Неща, които ние трябваше да говорим на кмета! Може би, затова г-н Иванов спечели симпатията ни и таим искрица надежда, че най-важното, което каза ще се осъществи.1dnes А най-важното бе, че вече е пратил проекта за велоалеята за кандидатстване за държавно финансиране и той самият не обещава, но силно вярва, че ще бъде одобрен. И така, на пролет да можем да се махнем от не особено безопасния(меко казано) участък на пътя при ТеЦ Перник, и да се радва цял град Перник, на най-чистия, здравословен и икономичен начин за транспорт - колоезденето(това са мои думи), върху инфраструктура позволяваща това. Обаче като казах, че кметът спечели симпатиите ни, това не означава, че 2015-та отново ще чакаме цяла година и ще седим мирно, защото 2014-та показа, че на политик не трябва да вярваш. При самото оправяне на времето на пролет, започваме вече ритуалните вело-шествия за искане на велоалея, с блокиране на част от пътя. А най-масовото вело-шествие несъмнено ще бъде на 26.04., като се надявахме причината за това да бъде достатъчна за предишната власт да изгради велоалея, но уви! 

Споделям с вас, какво писах до 3:30АМ днес преди да си легна, преди срещата с кмета, същото което прочетох в началото й. 


 

Човешки условия за придвижване с велосипед
в град Перник

  Отвсякъде се тръби, че българските деца и подрастващи водят застоял начин на живот. По цял ден висят пред компютрите, пълнеят, прегърбват се, а мозъците им изпушват. И как да е иначе, като ние порасналите деца не правим абсолютно нищо, за да бъде по-различно?! Всеки ден се откриват нови кафенета, кръчми, издигнаха се огромни сгради за продаване на мозъко-изпушватели за подрастващи. А една велоалея не може да се изгради с години! Висят по цял ден пред компютрите малчуганите, защото родителите не спират да им повтарят „Навън е опасно!“.

  Постройте една БЕЗОПАСНА ВЕЛОАЛЕЯ, господа управници! Не след половин година, пет, десет или след двадесет години. Постройте я сега! Освен ако не искате да създаваме поколение на потребители. Но ако е така, напишете отвън на сградата на общината „Фабрика за потребители“ - та да се знае! „Криза е, няма пари“ - да, това сме го слушали и ще го слушаме сякаш вечно. Но кризата е първо в главите ни и после в джобовете. Има криза на идеи и желание, не на нещо друго. Толкова ли няма фирми от региона, които биха се радвали да помогнат благородно в построяването на нещо толкова хубаво, като една велоалея? Та ако трябва ще напишем на табели после по велоалеята „Тук помогна той, той и той!“. Винаги ще се намери начин за построяването на една велоалея.

  Всички носим отговорност да се случва нещо хубаво в града ни. От тези дето седят пред телевизорите изпаднали в пълна апатия за случващото се покрай тях, до тези дето власт имат, но я ползват единствено за лична облага или за безспирна война с другите като тях.
 

  Вие ако не се вдигнете да построите велоалея, ние ще го направим. Ако трябва с лопати ще подравняваме, ще насипваме чакъл и ще трамбоваме настилката с автомобили и каквото намерим.

Владислав Стоилов,
Колоездене Перник,
Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.