Как да си заключваме велосипеда RecoveredОт 12 до 17 години седим на чин и ни образоват, бутат ни стотици гигабайти информация в главата, но после като излезем не можем да си заключим правилно велосипеда, не можем и много други неща, затова е и тази статия, поне да ни научи как аджеба да заключим най-безопасно един велосипед навън! Вело-сезонът още не е започнал, а фейсбук групата на Велоеволюция се напълни със снимки на откраднати колела. Или крадците стават все по-гладни(да), или ние по-неосъзнати(даааа) относно въпроса за сигурността на нашата собственост. Преди обаче да погледнем въпроса със сигурността на нашия велосипед, нека погледнем нещо друго много важно.


КОГА да заключваме велосипед навън?

 • Когато велосипеда ще остане без надзор максимум 5 минути.
  - велосипед не се държи никъде навън без надзор повече от пет минути! Това е правило за всеки, който си цени колелото. И ако си мислиш, че стълбище на блок или двор на къща са сигурни места, сериозно се лъжеш. Дори камера да има, крадецът слага шапка и очила, и никой после не може да го разпознае, а видеото ти остава, само за да оплакваш след това колелото си. Има случай дори на откраднато колело от тераса на втория етаж. 
 • Когато имаме сигурен вело-катинар.
  - тези въженца по десетина лева дето ги продават навсякъде, не стават за нищо друго, освен да се обесиш от мъка, или ако си щастливец, да обесиш крадец. На пръв поглед инвестицията за катинар на колелото изглежда като харч, тъй като рядко оставяме колелата си някъде, но тъй като от това зависи дали велосипеда ще го намериш, слад като го оставиш, парите дадени за подобно нещо са повече от добра инвестиция. Поне 30 лв трябва да дадеш, а най-сигурните са U-lock катинарите, но с тях е трудно да заключиш заедно предната гума и рамката. 
 • Когато има къде и за какво да го заключим.
  - в интернет се въртят безумни снимки от чужбина на заключвания на велосипед. В България обаче сме още по-добри, тук изобщо НЕ ЗАКЛЮЧВАМЕ! Само дето не слагаме табели върху тях "ПОДАРЯВА СЕ!". Нали сме паралии, най-богатата страна на планетата и явно това не ни е проблем. Велосипед се заключва на видно място и за стабилна основа. 
 • Когато велосипеда ни е по-евтин(това обаче не означва, че евтините колела не се крадат).
  - колкото е по-висока цената му, толкова по-голям е апетита на крадците да го гепят и толкова е по-голям ударът за вас от евентуална кражба.

Да речем, че сте ме послушали, купили сте си скъп катинар за колело, солидно, тежко въже, което трудно ще се пререже - браво за което! Отивате на магазин с колелото. Повечето големи магазини имат вече вело-паркинги. Аз обаче не ги харесвам много, защото в България ги правят малки с цел икономия на средства, което води до нестабилност на колелото върху тях и ако някое дете бутне велосипеда например, лесно могат да се покривят спиците. Но най-вече не ги харесвам, защото не ми стига дължината на катинара да заключа заедно рамката и предната гума. Вело-стойките пък които сложи Община Перник на няколко места в града, са крайно непрепоръчителни за ползване, защото цялата тежест на велосипеда отива на спиците. И така, да минаваме към същината на нещата.

Най-безопасното заключване на велосипед

 • Подпирате стабилно колелото със цялата му дължина някъде, като лостчето за бързото сваляне на задната гума трябва да е вътре, между колелото и нещото, което ще наподобява стена, за което ще го вържете(например оградата за колички, но по в края й, където няма да пречите на изваждането на количка).
 • Връзвате колелото със надеждния и по-скъп вело-катинар, като хващате заедно предната гума и рамката. Ако хванете само рамката, то преднага гума могат лесно да ви я тафят, ако хванете само предната гума, то може да си останете само с предна гума.
 • Завъртате ключалката на катинара навътре - скрийте я.
 • Размонтирате всичко, което лесно се сваля и го прибирате в раницата. При мен това са седалката, механизмът й за бързо сваляне, километража и гумите, но гумите вече ги подсигурих, едната като вързах, а другата - задната, се вади много по-бавно, и нарочно завъртяхме колело с отключващия й механизъм скрит навътре и трудно достижим.
 • Влизате в магазина и възможно най-бързо, без размотавания и лафчета със случайно срещнати съседи, взимате каквото ви е нужно и излизате. Вече споменахме, пет минути са много добри и всеки може да ги постигне, просто предварително си набелязва какво трябва да купи и кое, къде се намира. 

Качвам снимка, на която съм си заключил колелото и не казвам, че тя е пример, защото съм заел 4 от 5 парко-места за велосипеди, но в този зимен ден със снеговалеж, бях сигурен, че никой друг няма да дойде с велосипед. Обаче се вижда добре, как съм заключил колелото за предната гума и рамката. Също така съм свалил седалката, механизма й за заключване и километража. Колелото пък е завъртяно така, че би ти било трудно ако се пробваш да свалиш задната гума, тъй като механизма й е от другата страна.  

 

Как Да Си Заключваме велосипеда Перник КОлоездене