На 29-ти април организирахме среща тип 'кръгла маса' под наименованието "Велосипеден Перник". Инициатор бе Юлия Андонова от КСМП, а участници бяха: клуб „Колоездене Перник“, сдружение "Велоеволюция" - София, КСМП, Община Перник, ОДнаМВР-Перник и РЗИ-Перник. Поканихме и Общински съвет Перник, но никой не дойде, следователно ги интересува да си вдигат заплатите, но не и някаква си велоалея. Главната тема ни беше велоалеята в Перник, но обсъждахме колоезденето като цяло в Перник. Благодарим на всички, които взеха участие! Изказваме специална благодарност към началник сектор Пътна полиция Слави Лазов, който ни направи много добро впечатление, като отговорен, съвестен и истински добронамерен човек, и Радост от "Велоеволюция", която донесе много опит по вело-въпросите събран от столицата ни.

 

Посрещането 

Минути преди срещата ми хрумна идеята, че трябва да нарисуваме велоалея в коридора! Купихме хартиено тиксо и ето ти първата велоалея в Перник! Всеки, който участваше в срещата трябваше да премине по велоалеята.
Велоалея в Перник

Велоалея, велоалея, велоалея...

Нещо толкова жизнено-важно, толкова облаги носещо, толкова желано в Перник, не изискващо голяма инженерна мисъл или пък толкова много средства, но същевременно най-трудното и недостижимо нещо за реализиране от Община Перник вече трета година.  

Думите на кмета на Перник г-н Иван Иванов, бяха че ще има велоалея в Перник, но кога, никой не знае. Като вече виси във въздуха едно негово публично обявено обещание, че работата по велоалеята щяла да се поднови през месец април, което както виждаме не се изпълни. Сега общината чака месец май, за да получи одобрение за финансиране, но и да не го получи, щяла да строи велоалеята. 

 

Още незавършена, велоалеята в Перник вече се руши сама! 

Само половин година след като бяха изградени първите 700 метра, велоалеята в Перник вече се руши и по-точно саморазрушава! Не може дори да устои на напъните на тревичките и сега имаме първата в света ЕКО-ВЕЛОАЛЕЯ! 

IMG 20150426 191645  

Контрол? Къв контрол?! 

На показаните от нас снимки на вече рушащата се велоалея, кмета на Перник г-н Иванов съобщи, че още не била завършена, да сме чакали да я построят цялата, нямала акт еди-колко-си! Да чакаме да се изгради 7 километра некачествена настилка, за да се бутне после и да се изгради наново?! Седем километра велоалея с теменужки и кокичета! Може да звучи грандоманско за Община Перник да построи първата в света велоалея от теменужки, но на нас ни звучи като чисто пране на пари.

 

Най-некачествените в света 700 метра велоалея за 60 000 български лева!  

 Въпреки, че са изградени няма и 10% от цялата дължина на велоалеята по проект, на некадърната фирма изпълнител "ДЛВ" са изплатени близо 60 000 български лева. 

Какво поискахме?

  • Да получим най-накрая новия проект за велоалеята.
  • Общината да се допитва до нас колоездачите за велоалеята преди да я изгражда, засега и за в бъдеще. Да се сформират работни групи. 
  • Да се осъществи контрол по изграждането на велоалеята.
  • Да се строи КАЧЕСТВЕНО.
  • КАТ да осъществява по-голям контрол на скоростта на булевард "Юрий Гагарин".
  • Велоалея!

 

Какво друго обсъдихме?

  • Има по-широки улици в Перник, от които може да се задели част за велоленти. 
  • Начини за намаляване на скоростта по нашите пътища. Очаква се няколко камери за скорост да се инсталират в Перник, настояхме една от тях да е на мястото с много инциденти при Shell.
  • По-добро възпитаване още от млади как да бъдем добри участници в движението.

 

Ще видим ли някога в крайна сметка качествена и безопасна велоалея в Перник?! И най-добрите астролози се затрудняват да кажат, не им е лесно. Но от нас, младите и будни перничани, които искаме да останеме да живеем в България, зависи да покажем на управниците, че повече няма да  ги оставяме да седят удобно в креслата си, а ще изискваме да работят здраво за града! 


автор: Влади СтоиловОбщина Перник

 

Колоездене Перник