На вниманието на нашите управници в Община Перник. В началото на годината кмета на града г-н Иванов беше информиран, че велоалеята е в нарушение на наредба № 2 от 29 юни 2004 г. за планиране и проектиране на комуникационно-транспортните системи на урбанизираните територии, а именно, няма минималното отстояние от стълбове, огради, пътни знаци и др., което се изисква да бъде от 0,25м. юдо 0,50м. Става въпрос за залепянето на велоалеята с цел пестене на бордюрни блокчета при участъка до моста на Тец-а. Г-н Иванов пое ангажимента да провери и след известно време съобщи, че наистина е така и ще се коригира. Сега обаче отново се прави същото нарушение при автобусна спирка Мошино, заради огромните бетонни шахти. Въпросните шахти ще влизат във велоалеята с 30 сантима навътре и височина приблизителна пак толкова. Това ще представлява риск за здравето на бъдещите ползватели на велоалеята - колоездачите, а в същото време не трябва много мисъл, за да се реши превантивно проблема. Знам, че шахтите не могат да се махнат, защото са важни, но винаги съществува решение.

  • велоалеята може да заобиколи шахтите от противоположната страна на пешеходната алея. - изисква повече разход на материали.
  • може да се вдигне нивото на велоалеята с 30 см, така че да бъде наравно с шахтите и те да не стърчат във велоалеята.

Това не е дребнавост от моя страна, а реално осъзнаване опасността от подобни препядствия в една велоалея. Велоалеите навсякъде по света се правят, за да предлагат най-вече безопасност. Не случайно и в закона е заложено това отстояние на велоалеята от други обекти. Можеш да се разсееш, да си удариш гумата или педала в бетонната шахта, която стърчи и като нищо да се пребиеш. И още нещо. Какво ще стане ако колоездач се сблъска с друг колоездач, падне и си удари главата право в бетонната шахта? Примерът от Чепеларе, където скиор загина по същия начин е твърде пресен, за да бъде пренебрегван.

Направете нещо с което да се гордеете, драги управници!

Велоалея Наредба

 

013 Optimized

 

015 Optimized