Община Перник е на море и няма кой да ни напише разрешително писмо за протест, уведомително е пуснато още в понеделник, армия от полицаи е ангажирана да ни разкара, водя разпалени спорове с униформени през 3 минути, пращам всеки за разрешителното за протест в Община Перник, да ходи да си го вземе, аз бях там преди час и никой не знаеше къде е писмото. Дори началникът на общинския инспекторат е тук и гледа най-лошо от всички, и за него изведнъж се оказваме най-сериозния проблем, въпреки хаоса в града с паркирането, със сметосъбирането, или с рекламите на всеки стълб и дърво. Още един чичко от общината се опитва да оказва натиск върху полицаите, за да ни разкарат, но не го легитимирах. Чакай малко, общината ли казах?! Да, същите, които цяла седмица не могат да напишат едно

разрешително за протест, сега ни казват, че не можем да протестираме! Като се върнат от моренце, може да ни дадат да протестираме на някое приятно, сенчесто място и на чист въздух, по-далеч от тях и от всякаква цивилизация, например на хижа Селимица! Горкият хижар, ако знае какво го чака! След като бяхме заплашени със санкции, вдигнахме колелата от зебрата и започнахме да вървим бутайки ги по нея в двете посоки. Накрая сложиха регулировчик и шоуто стана пълно! Пет минути вървим по пешеходната пътека, две минути се пуска движението, после пак отново. Така измина един час и накрая си стиснахме ръцете с полицаите за приятната ни и забавна игра на зебрата, като си обяснихме, че и двете страни сме от добрите(познайте кои са лошите). За шофьорите на автомобилите вероятно сте прочели, че повечето са били гневни. Е няма да прочетете обаче за жената, която стоеше в колата си и каза "Знам за какво протестирате, затова стоя тук!", както и за толерантността на повечето от тях. От всичко написано горе, сигурно сте останали с впечатление, че сме някакви чудовища! Толкова много органи на реда да са ангажирани с нас! Ще ви кажа какво бяхме. Бяхме група предимно от младежи, всички до един спортуващи и желаещи да живеят в един по-добър град с човешки условия! Извиняваме се на всички граждани попаднали днес в тапата, но опитахме всичко и това ни е последният начин да накараме нашите управници да изградят най-накрая тази велоалея в Перник! Всеки полицай ми казваше, че това не е начинът и никой не можа да ми отговори на въпроса, а какъв е начинът?! Три години организираме протестни велошествия - НИЩО! Иниицирахме четири срещи с общината - НИЩО! Дори въпреки лудницата, която направихме днес от 12:00 до 13:00 пред сградата им, никой както предния път не слезе от общината, да пусне ако ще още една лъжа за тая пуста велоалея!

Благодаря на всички колоездачи, които се включиха днес в протеста! За мен е радостно, че се събрахме толкова много за един работен ден и че никой не си тръгна въпреки заканите и полицейския натиск. Още по-хубаво е, че бяхме предимно младежи! За нас това беше стрес тест протест и един успешен тийм-бийлдинг! Следете сайта и фейсбук страницата на клуб "Колоездене Перник" за бъдещи действия на вело-обществото в Перник. В неделя сме отново на велопротест под надслов "Велоинвазия в Перник", от 17:00, от центъра на квартал Църква до центъра на град Перник.

Поздрави,
Влади Стоилов

Протест за велоалея в Перник!

Протест за велоалея в Перник!

Протест за велоалея в Перник!