Днес се запознах с  Майк Астерикс - чудак обикалящ Европа с колело и две кучета. Ето няколко интересни неща, които успях да науча за него от краткия ни разговор (жалко че бързах). 

    Главната кауза, която движи Майк напред е доста благородна. Сподели ми, че в момента Европейският съюз съществува само на хартия, пък той иска да промени това. Има нации, които не могат да се гледат заради някакви си вражди от историята, а би трябвало да гледаме над сегашните проблеми. След като приключи пътешествието си и с ново-придобития опит, ще напише книга на въпросната тема.  


     "Много европейци говорят и мислят лошо за България, а никога не са я посещавали. Ето ме мен тук и сега, и виждам че действителността е много по-различна!" - каза Майк. 

      А шапката му? Тя е истинска енциклопедия! На нея можете да прочетете на английски "Ангелите никога не умират" и също да видите на гърба й изображение на лицето му, плезещо се и символизиращо "Май**ата на правилата ви!!!", както и много, много други неща, които не можах обаче да запомня. 

             Няколко километра преди Перник го спира полицай, Майк си казва "Тиийт! загазих!". Слиза полицая, дава му чаша кафе и го оставя шашардисан на пътя с пожелания за леко и приятно пътуване. Беше много забавно, докато описваше как е гледал очудено с чаша кафе в ръката, докато полицаят си е тръгвал. :D 

         Първите думи, които нашият пътешественик научил в България били "наздраве" и "ракия", тъй като с влизането си в родината ни попаднал на ракиен фест! Щом го видели хората там, на мига го придърпали и доволно почерпили - очите му издаваха, какво е преживял.

      Майк Астерикс ми напомни изключително много на една от любимите ми книги "Без дом" на Ектор Мало. Точно, както бездомникът Виталис, който пътуваше с неговите приятели животни, готов да даде всичко за тях, така и Майк странстваше с двете си кучета, силно привързан към тях. И сцената, която събуди още толкова тази картина в мен бе, когато един от компанията ми се приближи към оставеното му настрани колело. Там лежаха двамата му верни четириноги приятели, единият от които веднага при ситуацията на приближаващ се непознат човек започна да го лае, пазейки имането на господаря си. 

   Понеже видях коментари в мрежата против Майк и че става въпрос за обикновен просяк с колело и две кучета, искам да кажа, че този човек има повече образование от всички тези дето говорят така за него. Четири професии от които преводач и дърводелец, полиглот с четири езика(а вие майчиния си език не можахте да научите... мамини, златни). 

       За раздялата ни, Майк сподели, че догодина ще направи същия маршрут, но с кола. И иска, когато мине пак през Перник, аз да съм си сбъднал всички мечти! 

 

   Днес той тръгва за София! Да му пожелаем приятно и безаварийно пътуване! 

авторски прва: Владислав Стоилов - velo-pk.org