Интервюто е водено от Владислав Стоилов от велоклуб "Колоездене Перник".

Привет, г-н Караилиев! Като заместник кмет в чийто ресор влиза проекта за велоалеята, бих желал да Ви задам няколко въпроса, които силно касаят желаещите да има подобна инфраструктура в нашия град.

- Може ли в настоящия момент Община Перник да създаде една качествена, безопасна и добре изградена велоалея?

- IMG 2611Разбира се, че искаме Перник да бъде  привлекателно място  и за любителите на велосипедите.Много жители на града се придвижват между отделните квартали на две колела, като за някой от тях това е начина да стигнат до работното място. Ние сме длъжни да  осигурим по-висока безопасност и удобства на тези хора. Затова и желанието ни е велоалеята да е една от най-новите и  хубави придобивки за града. Имайки предвид сегашната градоустройствена ситуация, степента на застрояване и сложната структура на  Перник,  смятам че велоалеята ще преминава по възможно най-благоприятния и безопасен начин.

- Предвидена ли е план-схема на велосипедна мрежа за новия ОУП на град Перник?

- Велоалеята е част от транспортната мрежа и ще направим всичко необходимо за да стимулираме използването й . Но всичко трябва да става стъпка по стъпка, ако искаме качество трябва да има и прецизност във всяко едно действие. Ще направим така ,че да разширим  маршрутите  на велосипедистите,  улесняващи достъпа до различни точки на града и ако това стане  тогава ще говорим за  велосипедна мрежа.

- Кога според Вас ще бъде завършена започнатата велоалея и ще могат да се придвижват свободно и безопасно велосипедисти по нея?

- В момента тече процедура  за избор на изпълнител. Ако бъде избрана фирма до края на юни  и няма обжалване от страна на някои от кандидатите, реално няма да има пречка да започне да се изгражда велоалеята и  в рамките на три месеца да бъде завършена.

ipernik 201508 1440081989

 

- А от тук насетне? С приключването на тази епична първа велоалея в Перник приключва ли и развитието на Перник, като град удобен и безопасен за придвижване с велосипед, или всичко тепърва започва? Какви са вижданията на сегашния управленски състав на Община Перник?

- Абсурдно е да се твърди ,че с приключването на проекта ще  приключи и развитието на града. Градът е на хората, които живеят в него и всеки иска да има удобства, да има подобрения и да му е комфортно. Въпреки, че общината наследи огромни  дългове близо 30 мнл. ние не сме спряли дейности, които касаят пряко жителите. И тук е мястото да благодаря на тези, които ни разбират и проявяват търпение, защото, ако изберем като свой управленски приоритет да разплатим всички натрупани до момента задължения, това означава общината да спре да кърпи дупки и да проектира улици, или да изгражда различни други съоръжения.Както виждате стараем се тези дейности да не спират. Сегашната отсечка от велоалеята е само част, макар и с най-висок приоритет от цялата стратегия, която сме планирали за 2016г. Вижданията на екипа, който работи по проблеми  с „Изграждане на инфраструктура и ТСУ"  са свързани със създаване на веломрежа, която ще обединява всички части на града, приоритет на вeлосипедисти на пътното платно, данъчни облекчения за хората, решили да заменят МПС с велосипед и др. Велоалеята е ориентирана и планувана  да свърже най-отдалечнити квартали на гр. Перник в следващите си етапи. Освен това тя трябва да бъде интегрирана по-възможно най-деликатния начин, така че да не затруднява сегашната пътна мрежа, но в същото време да работи в синхрон с пешеходната циркулация. Сред плановете са и изграждане на  инсталация на станции за наемане на велосипеди, създаване на множество кътове за почивка и релаксация успоредно до велоалеята.В момента се водят разговори с фирма Т –Systems,която е една от водещите компания за разработване на подобни услуги в Европа. Очакванята са ни, че целият облик на града значително ще се подобри в следващите няколко години. Очаква се трафика на МПС да намалее с до 10% след изграждане на велоалеята.

- Според Вас ще има ли хора работещи в Община Перник отиващи на работа с велосипеда?

- В това отношение  пример за велоеволюция  е Копенхаген, където отдавна са осъзнали значимостта на велосипедния транспорт и предимствата му.  Датчаните знаят, че придвижването с велосипед е по- здравословен, ефективен и екологичен начин и вече го прилагат навсякъде. От няколко години насам тенденцията за увеличаване на велосипедния трафик е видима дори и у нас. Колкото повече велосипедисти има по улиците на нашите градове, толкова повече всички ние печелим от намаляването на автомобилния трафик, шума, вредното замърсяване на въздуха. Особено последното, защото знаете ,че въздухът,който дишаме в Перник не е от най-чистите.  Някои  колеги  и в момента идват на работа с колело,но за съжаление са единици.

- Можете ли да обещаете, че новоизградената велоалея няма да я сполети съдбата на по-възрастната й сестра – вече-изградената велоалея, която не издържа и четири месеца и се напука, и трева расте през нея?

- При сключване  на договора  в него има  клауза, която ангажира отговорността на изпълнителя  и той носи отговорност и гаранции за извършената дейност. Искрено се надявам да не се стига до такива ситуации повече в Перник. Затова ще бъдем и много взискателни към кандидатите. Цялата документация както и конкурсите са публични и всеки, който иска може да се запознае с тях или да следи  изпълнението на проекта на различни етапи. Смятам ,че сме достатъчно комуникативни  и отворени към  гражданите не само по тази тема. Що се отнася до техническите характеристики на сегашната велоалея, те  са повече от надеждни, планирали  сме по -дебел пласт асфалт от необходимото. Внимателно сме изследвали и проучили какво трябва да бъде качеството  и начина на изработка и ще следим стриктно изпълнението.Така правим и с повечето обекти. Периодично аз и кметът обхождаме обектите,за да видим какво се случва на терен и спазват ли се сроковете.

- Ще се поддържа ли велоалеята и от кого?

- За поддържането на велоалеята предстои да се изготви план в тази посока,по всяка вероятност ще отговарят фирмите със сключени текущи договори за поддръжка на уличната мрежа с община Перник. Но своята отговорност трябва да поемат и ползвателите на новата придобивка. Свидетели сме как  на  новоизградените обекти в града  се посяга.Неприятно ми е да констатирам, че кражбите и   вандалски прояви  са чести  и равносметката след тях е за   огромни загуби.Примерите са много , като започнем от напоителната система на площада ,  пейките , имаше куриозен случай с цели стълбове. А най-пресния случай,който  обаче хванахме навреме е подготовка за кражба на   ел.мрежата. Всичко това говори ,че перничани не са добри стопани  или са такива само, когато става въпрос за  собственото имущество. Този начин на мислене трябва да се забрави ,ако искаме да живеем добре в един добре устроен град. Ние не можем да поставим на всяко място камера или денонощна жива охрана.

- Как ще се опази велоалеята от безразсъдни съграждани, които си паркират автомобилите където им падне, след като и полицията в Перник не се отзовава на подавани сигнали, а случайно, ако успее да реагира, то е с голямо закъснение, когато вече автомобилът е преместен?

- Предвидено е създаването на център за видеонаблюдение. С риска да се повторя ,но  опазването няма как да стане без помощта на общински организации, граждани на община Перник и др. Надяваме се членовете на вело-клуба и други сдружения също да допринесат за опазване на велоалеята и поддържането и в добро състояние. Без  грижи, любов, страст и любопитство от всички ни, ще бъде невъзможно да създадем и опазим един подобен проект.

- В настоящия момент в град Перник след проблема с липсата на вело-инфраструктура стои проблема с неизмитите и прашни улици. Излизаш да се насладиш на екологичния и здравословен начин на придвижване – колоездене, а мърсотия и прах те обгръща! Кога ще се измият улиците?

- Отново ще обясня,че  липсата на средства ни връзва ръцете, за някои дейности. Не може всички искания да се удовлетворят изведнъж. Не може едновременно да се окоси тревата навсякъде, да запълниш всяка дупка  и въпреки всичко  винаги сме готови да реагираме на аварийно възникнал ремонт, а такива има било то с спукан  водопровод или развален светофар. На скоро  трябваше да решаваме абсурден казус –едни хора искат площадка,  удовлетворихме ги възложихме процедурата, но се оказа, че част от останалите съседи са категорично против. Всичко трябва да е с мярка.  И смятам ,че в случая по-големият проблем са източниците на замърсяването.

- Лично сте забелязван преди години да се придвижвате на велосипед по вътрешната магистрала. Какво Ви спря да практикувате колоездене в град Перник и сега, когато ще имаме велоалея в града смятате ли да я ползвате?

- Има една приказка , че независимостта в придвижването  и свободния дух  могат да се усетят само върху две колела и само, който не го  е изпробвал не я знае. Аз  не съм от тези хора, но работата ми е такава ,че постоянно се гоним с времето, а няма как да го догоня,ако карам на само на две колела. Когато имам свободно време се възползвам както и децата ми ,които също обичат да карат колело.    

- Пернишкото велообщество обсъжда идеята за създаване на традиционно велорали на Голо Бърдо или на Люлин планина. Какво е Вашето мнение?

- Всякакви подобни инициативи са добре приети и нямам нищо против, бих съдействал, ако е необходимо да се организират такива мероприятия. Хубаво е младите да си изградят още от малки велокултура - любов към природата , към екологичния и здравословен начин на живот, към спорта .Перник е доказал ,че по отношение на масови  събития в много отношения е новатор и няма предизвикателство ,в което да не може да се справи. Стига хората да имат желание  и да го правят с хъс.

- Какво се случи с велоалеята, която беше заложена в самия проект по реновиране на площада? Гледах преди години чертежи на които тя минаваше от пощада до Двореца и от пощата към хотел Струма.

- Нека да не забравяме,че площада е преди всичко пешеходна зона и комфорта на пешеходеца не трябва да се нарушава по никакъв начин. Ще разгледаме и плануваме от къде и как точно велоалеята ще пресича площада.

- Кой, как и за чия сметка ще отстрани дефектите от некачествено изпълнение на участъци в предишен период?

- Този въпрос се повтаря с предишен ваш и аз обясних, че всичко това е регламентирано при сключване на договора. В такива случаи дефектите се отстраняват за сметка на фирмата   изпълнител. Но пак Ви казвам ,надявам се да не се стига до там. Използвам  случая да благодаря на сдружението за интерес, който проявява и се надявам да запазим  добрия диалог ,защото ползата ще е за всички. Когато има общи усилия , различни идеи  и добра комуникация се вземат най-добрите решения. Мисля, че ключът към успеха винаги е сведен до две думи – консенсус и баланс.

Благодарим на г-н Владислав Караилиев и г-жа Лушка Козловска! 

Допълнение към интервюто от самия му автор - Владислав Стоилов от велоклуб "Колоездене Перник: 

  От толкова години, вече четири, се борим в Перник, предимно ние младите, но с подкрепата на съграждани от абсолютно всички възрастови групи, за една обикновена велоалея. Най-сетне действията на Община Перник изглеждат сериозни, адекватни и отговорни. Бе направен нов, истински проект за велоалея, с обем двадесетократно по-голям от предишния. Бяха допуснати леки корекции по проекта, които направих аз, с цел по-удобно и безопасно ползване на бъдещата велоалея. В момента тече обществен търг за избор на нова фирма изпълнител, след като договрът беше прекратен с предишната. Изискванията в обществения търг са доста високи и се надяваме, че старата фирма, която се изложи доволно - "ДЛВ", няма да спечели отново!
  Настоявах за обезопасяване на велоалеята при пресичането й на натоварени пътища, където риска за инциденти е голям. Отговори ми се, че е много скъпо вело-светофари да се поставят, затова тя ще бъде повдигната на тези места, като легнал полицай. Част от велоалеята в учатък в кв. Изток ще бъде от павета, което първоначално ми се стори много лошо решение, но получих отговор, че паветата ще бъдат плътно наредени, без фуги. Ако действително стане така, виждам една по-дълготрайна велоалея. Ще се добавят зони за почивка по цялата дължина на велоалеята, пет на брой, на които ще има пейки. Важно е да се отбележи, че в новия проект са увеличени както дебелината на основата за велоаелята, така и дебелината на самия асфалт. 
   Да сме живи и здрави, и най-накрая да доживеем да видим една качествена и безопасна велоалея от квартал Изток до центъра на Перник!